Profilaxie

        Profilaxia dentară este un pas esențial pentru o igienă dentară sănătoasă. În cadrul clinicii Smile Dent, medicii pun accent pe prevenirea eventualelor boli stomatologice (precum paradontoză, gingivite) și asigură o igienizare profesională, cu aparaturi moderne, pentru îndepărtarea eficientă a substanțelor nocive de pe suprafața dentară (precum: placa dentară, tartrul și resturile alimentare).

            Procesul de curățare profesională este recomandat să fie efectuat o data la 6 luni, pentru a asigura  o igienă dentară corespunzătoare. În cadrul unei astfel de ședințe, medicul stomatolog vă efectuează și un examen fizic al întregii danturi și, astfel, problemele dentare o să fie identificate din timp, fără a degenera în probleme mult mai grave.

O igienizare profesională completă, cuprinde 3 pași esențiali:

  • Detartrajul ultrasonic cu led – o manoperă ce presupune îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene de pe suprafața dinților, prin intermediul unor vibrații ultrarapide, ce asigură îndepărtarea depozitelor subgingivale și supragingivale

 

  • Periajul profesional – constă în etapa de lustruire a dinților cu o pasta de profilaxie profesională, ce asigură o eliminare mult mai eficientă a petelor dentare, o netezire a suprafetelor dentare, oferind un zâmbet cât mai alb și sănătos

 

  • Air flow – o curățare suplimentară, ce folosește un jet de apă cu o pulbere de bicarbonat de sodiu, ce are rolul de a îndepărta toate resturile fine rămase și colorații superficiale (precum petele de cafea).

        Alături de igienizarea profesională a cavității bucale, din metodele de profilaxie ce ajută la prevenirea unor afecțiuni dentare grave, pacienții pot opta pentru fluorizări topice locale, cu substanțe profesionale atât pentru copii, cât și pentru adulți, cât și pentru sigilările șanțurilor și fosetelor dentare, ce protejează dinții de apariția unor eventuale carii dentare.

Stomatologie pediatrică

Scopul primei vizite la medicul stomatolog este de a construi o relație de încredere cu copilul dumneavoastră în timp pentru a pune baza pentru o dantură sănătoasă.  Prima vizită la dentist nu trebuie să fie o experiență traumatizantă pentru copil. Acesta trebuie obișnuit cu atmosfera dintr-o clinică dentară, aducându-l în vizită încă de la vârste foarte mici, de aceea, recomandăm ca prima vizită la medicul dentist să se realizeze în jurul vârstei de 2 – 3 ani.

Tehnicile utilizate în tratamentul afecțiunilor dentare la copii sunt diferite de cele folosite în tratamentul dentar la adulți. Pacientul copil se află într-o perioadă  de creștere, își schimbă dinții temporari cu cei definitivi, existând astfel două procese fiziologice simultane care apar: în timp ce dinții temporari, numiți și dinți de lapte, sunt supuși unui proces regresiv, de resorbție a rădăcinilor, dinții definitivi, numiți și dinți permanenți, se dezvoltă și îi inlocuiesc pe primii la nivelul arcadelor dentare.

Zâmbetul copilului tău depinde de tine!

Alimentația copilului este decisivă pentru sănătatea dinților acestuia. Deși dulciurile sunt preferatele celor mici, nu putem trece cu vederea efectele nocive ale acestora, inclusiv asupra sănătății orale. Consumul de zahăr este considerat principalul vinovat în apariția cariei dentare, deoarece favorizează formarea placii bacteriene și creșterea acidității din cavitatea orală. Pentru a combate acest proces, se indică o creștere a alimentației nerafinate, în special prin aportul de fructe si legume crude, deoarece produc o curățare mecanică eficienta a suprafeței dintilor și un periaj profesional realizat de către medicul stomatolog. De asemenea, creșterea rezistenței țesuturilor dentare, în special a smalțului, are în vedere procesul de mineralizare a acestuia și este în strânsă legătură cu aportul de calciu, fosfor și vitamina D în perioada de formare a dinților.

Intervenții mici pentru un zâmbet mare!

Un factor semnificativ în prevenirea cariilor dentare este prezența ionilor de fluor din saliva, de aceea, fluorizarea are rolul de a preveni apariția cariilor la copii și de a reduce progresia cariilor deja existente. O alta  metoda eficientă aplicată cu succes în cadrul clinicii Smile este sigilarea șanțurilor și a fosetelor dentare cu materiale compozite. Această metodă se indică în cadrul tratamentelor stomatologice la copii, începând cu apariția molarilor de 6 ani

Endodonție

Endodonția este parte integrată a terapiei stomatologice și  constă în totalitatea manevrelor curative din cavitatea dentară, canalele radiculare și țesuturile adiacente rădăcinilor, ce are un rol esențial în salvarea unui dinte afectat de un proces infecțios sau inflamator.

            Când este necesar un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dintelui devine inflamată sau infectată de o anumită leziunie. Primele simptome includ durerea, sensibilitate prelungita la cald, rece sau la procesul masticator, decolorarea dintelui sau inflamarea zonei. Dacă dintele este lăsat netratat, acesta poate cauza dureri profunde sau chiar abcese dentare, de asemenea, procesele infecțioase acute sau cronice ale pulpei dentare și ale țesuturilor din jur pot declanșa sau complica boli generale ale organelor, astfel încât, în asociere cu distrucții majore ale țesutului osos, pot favoriza apariția unor afecțiuni grave.

La clinica Smile Dent, utilizăm cele mai noi tehnici de tratament endodontic, cum ar fi:

  • motorul endodontic  cu apexlocator încorporat – cu sistem de localizare automată a vârfului canalului radicular
  • sistemul de obturare a canalelor radiculare cu gutapercă prin condensare verticală la cald, care permite realizarea unei obturații radiculare definitive tridimensionale.
  • microscopul dentar, una dintre cele mai recente metode de tratament endodontic. Această metodă facilitează procesul de tratament și permite efectuarea unor tratamente de canal precise și sigure. Folosind acest dispozitiv, rata de succes a tratamentului crește, riscul de fractură este redus, canalele radiculare cu formă atipică care sunt invizibile cu ochiul liber, pot fi curățate și umplute, iar în cazul unor instrumente chirurgicale rupte pe canalul radicular în urma unor tratamente anterioare, acestea pot fi acum eliminate.

După finalizarea tratamentului de canal, este recomandat ca pe viitor să se protejeze dintele cu o coroană denară, după caz. Astfel, se asigură o etanșare și o minimizare a riscului de fractură  și o întărire pe termen lung a dintelui. De asemenea, coroanele dentare restabilesc aspectul natural al dinților și după restaurare, dintele continua să funcționeze în mod normal.

 

 

 

 

 

Estetică

       Dinții sunt supuși în mod natural factorilor externi care pot conduce la îngălbenirea și pătarea acestora. Alimentele și băuturile pe care le consumăm ne pot afecta culoarea dinților, precum: cafeaua, ceaiul, vinul roșu, sfecla sau afinele, fumatul, placa bacteriană, antibioticele dar chiar și unele traumatisme dentare.

      Pentru a obține un zâmbet sănătos,  cât mai alb și strălucitor, echipa de medici ai clinicii Smile Dent folosește soluții profesionale pentru albire utilizând lampa Zoom Advanced Power și gelurile de albire Beyound de o calitate superioară, ce îți oferă zâmbetul perfect pe care ți-l dorești.

FATETELE DENTARE

Fațetarea reprezintă o componentă majoră a esteticii dentare care oferă pacientului un zâmbet perfect folosind piese ce preiau forma dintelui și se atașează pe partea frontal a acestuia cu ajutorul unui ciment special realizat.

Indicațiile fațetelor dentare au la bază rezolvarea unor anomalii dentare ce au legătură cu o culoare neuniformă, poziția dinților sau forma acestora. Probleme precum înghesuirile dentare, spațierile inestetice, fracturi, fisuri, pigmentări sau discromii dentare pot fi reparate cu ajutorul fațetelor dentare.

Există două categorii de fațete dentare: cele compozite și cele ceramice. Fațetele compozite sunt realizate dintr-un material special de umplutură care poate fi aplicat parțial sau pe întreaga suprafață dentară fie direct, fie indirect prin amprentare și frezare.  Fațetele ceramice oferă o estetică superioară  prin transluciditatea materialului și creează un aspect de naturalețe, cu o rezistență crescută în timp a culorii.

BIJUTERIILE  DENTARE

Bijuteriile dentare reprezintă una dintre cele mai moderne forme de cosmetică dentară. Purtarea unui accesoriu este o modalitate de îmbunătăți aspectul zâmbetului și a scoate îm evidență dantura într-un mod inedit.

 

Montarea unei bijuterii dentare  nu este dureroasă, iar procesul presupune lipirea bijuteriei pe smalțul dintelui cu un adeziv special pe incisivi sau canini, ce oferă o vizibilitate sporită. Cela mai utilizate accesorii sunt pietrele de zirconiu sau cristalele Swarovski, ce oferă o calitate sportită și un aspect mult mai evident a bijuteriei dentare.

Implantologie

În prezent, o mare parte din populație este afectată de pierderea unuia sau mai multor dinți, lucru ce poate afecta serios aspectul fizic al unei persoane, confortul, felul de mânca dar și modul de a se exprima. Progresele din domeniul stomatologiei au adus ca soluție la această afecțiune: implanturile dentare, ce reușesc să înlocuiască eficient și  pe termen lung pierderile suferite.

Dacă lipsa dinților vă afectează încrederea în sine, starea generală de bine, nu sunteți mulțumit/ă de starea actuală a danturii, aveți disconfort din cauza punților și protezelor dentare, suferiți de durere, dinți care încep să se clatine sau nu sunteți mulțumiți de felul în care vă alimentați, atunci puteți fi un canidat eligibil pentru a avea un implant dentar.

Indicația pentru implant dentar se stabilește în urma unui consult medical cu un medic specialist pe chirurgie dento-alveolară, împreuna cu efectuarea unor examene radiologice și a unor analize de sange. Examenul radiologic se efectuează pentru a obține informații exacte despre cantitatea de os existentă și despre eventualitatea unei adiții osoase, pentru a asigura stabilitatea în timp a implantului dentar. Dupa un interval de 6 luni de la inserarea implantului dentar , timp în care are loc procesul de integrare în formațiunea osoasă, urmeaza etapa de descoperire a implantului și etapa protetică de realizare a lucrarilor de ceramică sau a lucrarilor de zirconiu, cimentate sau înșurubate pe implant, în funcție de necesitățile funcționale sau estetice ale pacientului.

Implantul dentar cel mai apreciat în cadrul clinicii noastre este AnyRidge de la Megagen, ce se remarcă prin design-ul său unic, ce permite utilizarea lui pentru situaţii clinice complicate, acolo unde nici un alt tip de implant nu poate oferi o stabilitate primară mai bună şi o încărcare imediată cu rezultate estetice superioare. Fiecare implant prezintă la suprafaţă un tratament denumit Xpeed, care activează celulele osoase în vederea realizării unei legături durabile între acesta şi ţesutul înconjurător. Prin forma lui, acest tip de implant utilizează la maximum osul disponibil, prezervând osul cortical chiar şi în cazul crestelor dificile.

Dacă doriți un plan de tratament personalizat nevoilor dumneavoastră, vă invităm la o consultație în cadrul clinicii noastre, unde dr. Bogdan Arion, medic specialist chirurgie dento – alveolară, o sa vă ofere cele mai eficiente soluții, adaptate bugetului dumneavoastră. Vă așteptăm pentru o programare la numerele de telefon 0232 222 220 sau  0788 782 833.

Ortodonție

Aparatul dentar, soluția ideală pentru îndreptarea dintilor

Ortodonția se ocupă cu diagnosticul și tratamentul anomaliilor dento-maxilare, ce se reflectă atât la copii, adolescenți, cât și la adulți. Tratamentul ortodontic corectează o aliniere inestetică a dinților, înghesuirile pe arcadă sau închiderea de spații dentare, datorate pierderii unuia sau mai multor dinți, precum și în cazuri de anodonții.

Pentru prevenirea consecințelor pe termen lung ale unei alinieri asimetrice ale dinților, recomandăm ca primul consult la  medicul specialist ortodont să se realizeze începand cu varsta de 5-6 ani. În urma primului control, se pot depista diverse probleme esențiale legate de creșterea dinților.

Aparatele mobile sunt indicate, în functie de caz, pacienților cu vârste cuprinse intre 6 și 11 ani, acționând asupra dinților temporari și definitivi, în special în perioada dentiției mixte, atunci când dinții definitivi încep să îi înlocuiască pe cei temporari. Acțiunea terapeutică a aparatelor ortodontice mobile se monitorizează de catre medicul ortodont prin programarea pacientului la fiecare 30 zile.

În functie de modul de agregare a arcadelor dentare, există două categorii de aparate ortodontice:

  • aparate mobile ortodontice – sunt aplicate în cavitatea orală de catre medicul ortodont și pot fi activate atât de medic, cât și de pacient, după un instructaj atent al acestuia
  • aparate fixe ortodontice  – se aplică de către medicul ortodont, sunt activate de către acesta și se poarta permanent pe întreaga perioadă a tratamentului ortodontic, care poate varia între 12 luni si 24 luni, în functie de tipul si gravitatea anomaliei dentare.

La rândul lor, aparatele ortodontice fixe se împart în două categorii: aparate ortodontice fixe metalice și aparate ortodontice estetice, precum aparatul dentar de ceramică, aparatul dentar de safir, aparatul lingual sau chiar aparatul metallic estetic.

Aplicarea aparatelor ortodontice fixe se face de către medicul ortodont în cabinet și durează în medie o oră și jumătate, iar activarea aparatelor se face la un interval de 5-6 săptămâni. Aparatele ortodontice fixe pot fi purtate, atât de pacientul copil, dupa etapa de înlocuire a dinților temporari cu cei definitivi, cât și de pacientul adult.

Dacă doriți un plan de tratament personalizat nevoilor dumneavoastră, vă invităm la o consultație în cadrul clinicii noastre, unde dr.Traian Gagea sau dr. Ana Maria Sofrone, medici specialiști ortodonți, o să vă ofere cele mai eficiente soluții, adaptate bugetului dumneavoastră. Vă așteptăm pentru o programare la numerele de telefon 0232 222 220 sau  0788 782 833.