Inhalosedare

Teama de medicul dentist apare adesea pe fondul unei experiente traumatizante sau pe fondul fricii de durere. Tehnologia si inovatia ne salveaza si de aceasta data. Sedarea pacientului este metoda de reducere a stresului si fricii cauzate de prezenta pe scaunul clinicii stomatologice.

Sedarea constienta sau analgezia consta in diminuarea perceptiei dureroase si a nivelului de constienta cu pastrarea capacitatii pacientului de colaborare verbala si de raspuns satisfacator la stimuli fizici sau comenzi. Sedarea constienta se poate realiza inhalatoriu, intravenos sau combinat, atat in proceduri chirurgicale, cat si de tratament dentar. Se foloseste atat in manevre nedureroase, cat si atunci cand se impune o anestezie locala.

Inhalosedarea cu protoxid de azot foloseste un amestec inhalator de protoxid de azot si oxigen, livrat cu ajutorul ununi echipament special. Aceasta tehnica permite reducerea  anxietatii, agitatiei si dificultatii de cooperare cu medicul stomatolog, prin diminuarea semnificativa a perceptiei senzatiilor neplacute determinate de presiuni, tractiuni si vibratii intalnite pe parcursul manoperelor de tratament dentar.

Folosirea inhalosedarii cu protoxid de azot la pacienti este indicata in special cand acestia se tem de anestezie si posibile senzatii dureroase fata de actul medical terapeutic, reflexul de voma exagerat si tulburari neuromotorii.