Ortodonție

Problemele stomatologice nu se reflecta doar la nivel estetic, ci si in starea generala de santate a fiecaruia. Dintii nealiniati, de exemplu, afecteaza atat zambetul, cat si muscatura. O masticatie incorecta poate cauza boli digestive grave.

Ortodontia se ocupa cu diagnosticul si tratamentul anomaliilor dento-maxilare, avand in vedere consecintele acestora asupra functionarii si morfologiei cranio-faciale a pacientului copil sau adult. Tratamentul ortodontic se adreseaza copiilor, adolescentilor si adultilor care prezinta tulburari ale alinierii dintilor.

Aparatul dentar, solutia pentru indreptarea dintilor!

Pentru prevenirea consecintelor pe termen lung, recomandam controale la medicul specialist ortodont, incepand cu varsta de 5-6 ani. Aparatele ortodontice sunt dispozitive terapeutice care sunt aplicate pe dinti si maxilare, prin actiunea lor producand preventia sau corectia anomaliilor dintilor sau a arcadelor dento-alveolara.

In functie de modul de agregare la arcadele dentare, exista doua categorii de aparate ortodontice:

  • aparate mobile ortodontice – sunt aplicate in cavitatea orala de catre medicul ortodont si pot fi activate atat de medic cat si de pacient, dupa un instructaj atent al acestuia;
  • aparate fixe ortodontice  – se aplica de catre medicul ortodont, sunt activate de catre acesta si se poarta permanent pe intreaga perioada a tratamentului ortodontic care poate varia intre 8 luni si 24 luni, in functie de tipul si gravitatea anomaliei dentare.

Aparatele mobile sunt indicate, in functie de caz, pacientilor cu varste cuprinse intre 6 ani si 11 ani, actionand asupra dintilor temporari si definitivi, in special in perioada dentitiei mixte, atunci cand dintii definitivi incep sa ii inlocuiasca pe cei temporari. Actiunea terapeutica a aparatelor ortodontice mobile se monitorizeaza de catre medicul ortodont prin programarea pacientului la fiecare 30 zile.

La randul lor, aparatele ortodontice fixe se impart in doua categorii: aparate ortodontice fixe metalice si aparate ortodontice estetice transparente.

Aplicarea aparatelor ortodontice fixe se face de catre medicul ortodont in cabinet, acestea se cimenteaza la nivelul dintilor cu ajutorul compozitului dentar, iar activarea aparatelor se face doar de catre medic la un interval de 6 saptamani. Aparatele ortodontice fixe pot fi purtate, atat de pacientul copil, dupa etapa de inlocuire a dintilor temporari cu cei definitivi, cat si de pacientul adult.

La clinica Smile, utilizam aparate ortodontice fixe care au in componenta bracket-uri (elemente ale unui aparat dentar care se agrega pe dinti) metalice importate din Statele Unite, cu dimensiuni micsorate in comparatie cu alte bracket-uri, si un design imbunatatit, acestea crescand performantele functionale si estetice ale aparatului. Aparatele ortodontice estetice folosite la clinica Smile sunt alcatuite din bracket-uri de safir, incredibil de transparente si reprezinta cea mai estetica solutie eficienta de tratament ortodontic existenta pe piata, indiferent de gradul de anomalie dentara.