Ortodonție

Aparatul dentar, soluția ideală pentru îndreptarea dintilor

Ortodonția se ocupă cu diagnosticul și tratamentul anomaliilor dento-maxilare, ce se reflectă atât la copii, adolescenți, cât și la adulți. Tratamentul ortodontic corectează o aliniere inestetică a dinților, înghesuirile pe arcadă sau închiderea de spații dentare, datorate pierderii unuia sau mai multor dinți, precum și în cazuri de anodonții.

Pentru prevenirea consecințelor pe termen lung ale unei alinieri asimetrice ale dinților, recomandăm ca primul consult la  medicul specialist ortodont să se realizeze începand cu varsta de 5-6 ani. În urma primului control, se pot depista diverse probleme esențiale legate de creșterea dinților.

Aparatele mobile sunt indicate, în functie de caz, pacienților cu vârste cuprinse intre 6 și 11 ani, acționând asupra dinților temporari și definitivi, în special în perioada dentiției mixte, atunci când dinții definitivi încep să îi înlocuiască pe cei temporari. Acțiunea terapeutică a aparatelor ortodontice mobile se monitorizează de catre medicul ortodont prin programarea pacientului la fiecare 30 zile.

În functie de modul de agregare a arcadelor dentare, există două categorii de aparate ortodontice:

  • aparate mobile ortodontice – sunt aplicate în cavitatea orală de catre medicul ortodont și pot fi activate atât de medic, cât și de pacient, după un instructaj atent al acestuia
  • aparate fixe ortodontice  – se aplică de către medicul ortodont, sunt activate de către acesta și se poarta permanent pe întreaga perioadă a tratamentului ortodontic, care poate varia între 12 luni si 24 luni, în functie de tipul si gravitatea anomaliei dentare.

La rândul lor, aparatele ortodontice fixe se împart în două categorii: aparate ortodontice fixe metalice și aparate ortodontice estetice, precum aparatul dentar de ceramică, aparatul dentar de safir, aparatul lingual sau chiar aparatul metallic estetic.

Aplicarea aparatelor ortodontice fixe se face de către medicul ortodont în cabinet și durează în medie o oră și jumătate, iar activarea aparatelor se face la un interval de 5-6 săptămâni. Aparatele ortodontice fixe pot fi purtate, atât de pacientul copil, dupa etapa de înlocuire a dinților temporari cu cei definitivi, cât și de pacientul adult.

Dacă doriți un plan de tratament personalizat nevoilor dumneavoastră, vă invităm la o consultație în cadrul clinicii noastre, unde dr.Traian Gagea sau dr. Ana Maria Sofrone, medici specialiști ortodonți, o să vă ofere cele mai eficiente soluții, adaptate bugetului dumneavoastră. Vă așteptăm pentru o programare la numerele de telefon 0232 222 220 sau  0788 782 833.