Scopul primei vizite la medicul stomatolog este de a construi o relație de încredere cu copilul dumneavoastră în timp pentru a pune baza pentru o dantură sănătoasă. Prima vizită la dentist nu trebuie să fie o experiență traumatizantă pentru copil. Acesta trebuie obișnuit cu atmosfera dintr-o clinică dentară, aducându-l în vizită încă de la vârste foarte mici, de aceea, recomandăm ca prima vizită la medicul dentist să se realizeze în jurul vârstei de 2 – 3 ani.
Tehnicile utilizate în tratamentul afecțiunilor dentare la copii sunt diferite de cele folosite în tratamentul dentar la adulți. Pacientul copil se află într-o perioadă de creștere, își schimbă dinții temporari cu cei definitivi, existând astfel două procese fiziologice simultane care apar: în timp ce dinții temporari, numiți și dinți de lapte, sunt supuși unui proces regresiv, de resorbție a rădăcinilor, dinții definitivi, numiți și dinți permanenți, se dezvoltă și îi inlocuiesc pe primii la nivelul arcadelor dentare.
Zâmbetul copilului tău depinde de tine!
Alimentația copilului este decisivă pentru sănătatea dinților acestuia. Deși dulciurile sunt preferatele celor mici, nu putem trece cu vederea efectele nocive ale acestora, inclusiv asupra sănătății orale. Consumul de zahăr este considerat principalul vinovat în apariția cariei dentare, deoarece favorizează formarea placii bacteriene și creșterea acidității din cavitatea orală. Pentru a combate acest proces, se indică o creștere a alimentației nerafinate, în special prin aportul de fructe si legume crude, deoarece produc o curățare mecanică eficienta a suprafeței dintilor și un periaj profesional realizat de către medicul stomatolog. De asemenea, creșterea rezistenței țesuturilor dentare, în special a smalțului, are în vedere procesul de mineralizare a acestuia și este în strânsă legătură cu aportul de calciu, fosfor și vitamina D în perioada de formare a dinților.
Intervenții mici pentru un zâmbet mare!
Un factor semnificativ în prevenirea cariilor dentare este prezența ionilor de fluor din saliva, de aceea, fluorizarea are rolul de a preveni apariția cariilor la copii și de a reduce progresia cariilor deja existente. O alta metoda eficientă aplicată cu succes în cadrul clinicii Smile este sigilarea șanțurilor și a fosetelor dentare cu materiale compozite. Această metodă se indică în cadrul tratamentelor stomatologice la copii, începând cu apariția molarilor de 6 ani