Stomatologie pediatrică

Stomatologia pediatrica cuprinde totalitatea masurilor profilactice si curative utilizate in asistenta stomatologica a copilului.

Pacientul copil, aflat intr-o perioada de crestere, isi schimba dintii temporari cu cei definitivi, existand astfel doua procese fiziologice simultane care apar: in timp ce dintii temporari, numiti si dinti de lapte, sunt supusi unui proces regresiv, de resorbtie a radacinilor, dintii definitivi, numiti si dinti permanenti, se dezvolta si ii inlocuiesc pe primii la nivelul arcadelor dentare. De aceea, tehnicile utilizate in tratamentul afectiunilor dentare la copii sunt diferite de cele folosite in tratamentul dentar la adulti.

Zambetul copilului tau depinde de tine!

La Clinica stomatologica Smile, punem un accent deosebit asupra profilaxiei cariei dentare la copii. Pentru a realiza acest lucru, tinem cont de doua aspecte majore: cresterea rezistentei dintilor fata de atacul acid si diminuarea interactiunii din cavitatea orala a pacientului copil dintre flora microbiana si carbohidratii din alimente.

Alimentatia copilului este decisiva pentru sanatatea dintilor acestuia

Desi dulciurile sunt preferatele celor mici, nu putem trece cu vederea efectele nocive ale acestora, inclusiv asupra sanatatii orale. Consumul de zahar este considerat principalul vinovat in aparitia cariei dentare, deoarece favorizeaza formarea placii bacteriene si cresterea aciditatii din cavitatea orala. Pentru a contrabalansa acest proces se indica o crestere a alimentatiei nerafinate, in special prin aportul de fructe si legume crude, deoarece, datorita continutului bogat in celuloza, stimuleaza cresterea fluxului salivar si produc o curatire mecanica eficienta a suprafetei dintilor. Cand se pune problema unei metode suplimentare de curatire, personalul din clinica noastra este in permanenta instruit sa recomande cele mai eficiente tehnici de periaj dentar, pentru a impiedica semnificativ depozitul de placa bacteriana.

De cealalta parte, cresterea rezistentei tesuturilor dentare, in special a smaltului, are in vedere procesul de mineralizare a acestuia si este in stransa legatura cu aportul de calciu, fosfor si vitamina D in perioada de formare a dintilor.

Interventii mici pentru un zambet mare

Un factor semnificativ in prevenirea cariilor este prezenta ionilor de fluor in saliva si blocarea de catre acestia a degradarii hidratilor de carbon si, in consecinta, a cresterii mediului acid  Metodele locale de fluorizare includ aplicari superficiale pe suprafetele dintilor a unor solutii de fluorura de sodiu in concentratie de 2% si periajul dentar cu paste care contin monofluorfosfat in concentratie de 5%. De fapt, fluorizarea are rolul de a preveni aparitia cariilor la copii si de a reduce progresia cariilor deja existente.

O alta  metoda eficienta de prevenire a cariei dentare aplicata cu succes in cadrul clinicii Smile este sigilarea fisurilor si a gropitelor cu materiale compozite. Aceasta metoda se indica in cadrul tratamentelor stomatologice la copii, incepand cu aparitia molarilor de 6 ani.

Prima vizita la dentist nu trebuie sa fie o experienta traumatizanta pentru copil. Obisnuiti copilul cu atmosfera dintr-o clinica dentara, aducandu-l in vizita inca de la varste foarte mici. Prima vizita la medicul dentist ar trebui sa fie in jurul varstei de 3 ani. In fond, zambetul copilului dumneavoastra este de nepretuit.