Endodonție

Endodonția este parte integrată a terapiei stomatologice și  constă în totalitatea manevrelor curative din cavitatea dentară, canalele radiculare și țesuturile adiacente rădăcinilor, ce are un rol esențial în salvarea unui dinte afectat de un proces infecțios sau inflamator.

            Când este necesar un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dintelui devine inflamată sau infectată de o anumită leziunie. Primele simptome includ durerea, sensibilitate prelungita la cald, rece sau la procesul masticator, decolorarea dintelui sau inflamarea zonei. Dacă dintele este lăsat netratat, acesta poate cauza dureri profunde sau chiar abcese dentare, de asemenea, procesele infecțioase acute sau cronice ale pulpei dentare și ale țesuturilor din jur pot declanșa sau complica boli generale ale organelor, astfel încât, în asociere cu distrucții majore ale țesutului osos, pot favoriza apariția unor afecțiuni grave.

La clinica Smile Dent, utilizăm cele mai noi tehnici de tratament endodontic, cum ar fi:

  • motorul endodontic  cu apexlocator încorporat – cu sistem de localizare automată a vârfului canalului radicular
  • sistemul de obturare a canalelor radiculare cu gutapercă prin condensare verticală la cald, care permite realizarea unei obturații radiculare definitive tridimensionale.
  • microscopul dentar, una dintre cele mai recente metode de tratament endodontic. Această metodă facilitează procesul de tratament și permite efectuarea unor tratamente de canal precise și sigure. Folosind acest dispozitiv, rata de succes a tratamentului crește, riscul de fractură este redus, canalele radiculare cu formă atipică care sunt invizibile cu ochiul liber, pot fi curățate și umplute, iar în cazul unor instrumente chirurgicale rupte pe canalul radicular în urma unor tratamente anterioare, acestea pot fi acum eliminate.

După finalizarea tratamentului de canal, este recomandat ca pe viitor să se protejeze dintele cu o coroană denară, după caz. Astfel, se asigură o etanșare și o minimizare a riscului de fractură  și o întărire pe termen lung a dintelui. De asemenea, coroanele dentare restabilesc aspectul natural al dinților și după restaurare, dintele continua să funcționeze în mod normal.